505-091-871
magda@podjadamnazdrowie.pl
Facebook
Instagram
Podjadam na zdrowie
  • Strona główna
  • O mnie
    • Rekomendacje
  • Warsztaty
  • Blog
    • Porada tygodnia
    • Plan diety
    • Co, na co, od natury
    • Motywacja
    • Testy produktów
    • Czym zastąpić?
  • Przepisy
  • Kontakt

Plan diety

Home Blog Jaglane oczyszczanie 7 dni

Jaglane oczyszczanie 7 dni

19 kwietnia 2016Blog, Plan dietyKomentarze: 2gogler

Jaglane oczyszczenie w formacie PDF

POBIERZ

Słowem wstępu Jaglanego oczyszczania

Generalnie w swoich kulinarnych „ekscesach” jestem propagatorką diety rozdzielnej, a więc nie łącze białek z węglowodanami.

Węglowodany są trawione przez zupełnie inne enzymy, niż białka czy np. niż owoce. Białka trawią się nawet do 4 h, a węglowodany 2 h. Dlatego tak ważne, jest też, aby wbrew przewrotnej nazwie bloga, nie podjadać (co zwłaszcza mi z trudem przychodzi). Organizm zaczyna proces trawienia, od nowa, gdy tylko dostanie coś. Co w dużym uproszczeniu mówiąc powoduje, że zjadanie razem węgli i białka, doprowadza do sytuacji, że organizm nie wszystko strawi, a część niestrawionych resztek pokarmu gnije w organizmie. Stąd np. brzydki zapach ust, czy intensywny zapach potu. Dolegliwości jest całe mnóstwo.

Oczywiście, nie dajemy się zwariować to musi smakować. Dlatego też w tym jaglanym detoksie, łącze owoce, ale starałam się tak je dobierać, aby połączenie nie było inwazyjne dla organizmu, jak np. jaglana i banan, lub daktyle. Generalnie staram się nie jeść zbyt dużo surowych warzyw, zbyt dużo surowych warzywa może powodować ich gnicie w organizmie.
Z racji, iż warzywa zawierają jednak dużo błonnika, którego trochę brakuje w tej diecie, bo dużo kalorii bierzemy z jaglanki, a nie jadamy pieczywa. Dlatego na kolacje zwykle, proponuję warzywne sałatki lub zupy.

Testowałam te potrawy na sobie i na znajomych, podobno są smaczne, można się najeść (chociaż tutaj ważne, aby się jednak czasem lekko przegłodzić, aby dać szansę organizmowi strawić resztki pokarmów zalegających w jelitach). Niestety jest też minus, będą produkty kategorycznie zakazane, są to głównie produkty, których zwykle jemy za dużo, a mają działanie zakwaszające organizm.

Produkty zakazane:

  • nabiał: sery, mleko, kefiry, jogurty, twaróg etc.
  • warzywa: Ziemniaki, surowa papryka
  • słodycze: czekolada, kakao, cukier biały, trzcinowy, miód
  • napoje: alkohol, kawa, herbata, napoje z kofeiną, napoje słodzone, soki słodzone, sok pomarańczowy, także ten świeżo wyciskany
  • sosy: ketchup, majonez, musztarda, ocet winny
  • białko roślinne: soja (jest dziś bardzo modyfikowana), tofu i produkty pochodne soi
  • orzechy: ziemne, pistacje, makadamia
  • tłuszcze: oleje rafinowane, masło także klarowane, margaryna
  • białko zwierzęce: jaja, owoce morza, surowa ryba, wołowina, wieprzowina, baranina
  • zboża: pszenica, owies, płatki owsiane
  • owoce: truskawki, pomarańcze, śliwki

Produkty dozwolone:

  • białko roślinne: ciecierzyca, rośliny strączkowe
  • białko zwierzęce: indyk, kurczak, ryby ( ja jednak, ograniczyłam do minimum ilość tych produktów, bo chciałabym dać organizmowi odpocząć od trawienia białka zwierzęcego, którego zwykle spożywamy w nadmiarze)
  • orzechy: nerkowca, włoski, słonecznik, pestki dyni, migdały, sezam, orzechy laskowe
  • warzywa: wszystkie z wyjątkiem tych z listy niedozwolonych
  • tłuszcze: awokado, oleje tłoczone na zimno
  • napoje: woda (absolutnie min. 2 l dziennie, inaczej mogą wystąpić zaparcia) , napary – będę publikować propozycję
  • słodziki: naturalne typu stewia, ksylitol, erytrol, syrop z agawy, syrop daktylowy, syrop klonowy, karob
  • sosy: tahini, ocet balsamiczny, ocet jabłkowy

Uwaga

Z zasady wiem, że najbardziej wszystkich przeraża brak codziennej kawy, tak niestety wyeliminowanie picia kawy jest absolutnie niezbędne – kawa ma właściwości bardzo zakwaszające organizm. Przetestowałam to wielokrotnie na sobie i innych i co się okazuje, że najtrudniejsze są 2 pierwsze dni. Potem okazuje się, że kawa nie jest nam potrzebna, że to my sami tak organizm zaprogramowaliśmy, że się jej domagał. Wielu ludzi, ze mną na czele nie wraca do codziennego rytuału picia kawy, po tym jak przeszli jaglany detoks.

Przypominam, absolutna konieczność codziennie to:

  1. na czczo szklanka ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny (sok z cytryny do ciepłej wody, nie do wrzątku, bo straci właściwości)
  2. świeżo zmielone siemię lniane 1 łyżeczka po posiłku lub w trakcie – ja czasem dodaję do jaglanki, bo lubię jego smak
  3. min. 2 l wody dziennie
  4. 1 jabłko nie wcześniej jak 2 godziny od śniadania, a najlepiej na 30 minut przed obiadem spowoduje, że będziecie szybciej najedzeni i szybciej organizm będzie trawił
  5. nie popijamy posiłków ani w trakcie ani do 2 godzin po, wyjątek stanowi jabłko, bo jest strawione już po 30 minutach, więc po 30 minutach można pić.

To wszystko pomoże, chociażby uniknąć zaparć, bo one mogą się szczególnie na początku, przy tak dużej ilości węglowodanów się pojawić.

Uwaga!

– unikamy podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej, jeśli nie mamy możliwości podgrzać tradycyjnie na gazie,  lepiej zjeść zimne

Produkty must, bez których ani rusz:
1. olej kokosowy koniecznie, tłoczony na zimno i nierafinowany
2. karob
3. oliwa z oliwek
4. siemię lniane
5. sól gruboziarnista, śródziemnomorska
6. kasza jaglana – uwaga im bardziej żółta tym lepiej. Nie kupujcie kaszy firmy Sante, wszystkie, które widziałam i próbowałam się nie nadają.
W Carrefour na stoisku Bio jest kasza Jaglana, która jest smaczna i w Piotr i Paweł na stoisku z BIO ma napisane po angielsku: Millet groat – też jest ok.
7. tahini – w Carrefour dostępne
8. syrop z agawy
9. syrop daktylowy
10. olej sezamowy nierafinowany (opcjonalnie)
11. cytryna do picia na czczo
12. świeży imbir
13. erytrol lub ksylitol (erytrol nie ma w ogóle kalorii, a ksylitol ma połowę tego co cukier)
14. bataty (najtańsze w Biedronce)
15. soczewica czerwona
16. ciecierzyca sucha
17. komosa ryżowa (można będzie wymienić na kaszę jaglaną)
18. ryż czarny (opcjonalnie)
19. mleczko kokosowe najlepiej bez gumy guar w Piotr i Paweł jedyne jakie znalazłam – firma Real Thai czarny kartonik/puszka z czerwonym logo
20. świeży ananas
21. suszone daktyle (najlepiej kupić w sklepie internetowym, koniecznie w składzie musi być 100% daktyl, bez syropu glukozowo-fruktozowego)
22. suszone figi
23. wiórki kokosowe BIO – niesiarkowane
24. sezam
25. nasiona konopii (opcjonalnie, zamienimy je czymś, jeśli nie będziecie mieli)
26. nasiona chia (opcjonalnie, nie używałam ich w podstawowym menu, może jako potrawę extra przygotuje Wam jakiś deser z nich)

Reszta składników, właściwie do kupienia w Biedronce, bez większych problemów.

Porada tygodnia

Jak gotować kaszę jaglaną?

Przepisy

Dzień I
Dzień II
Dzień III
Dzień IV
Dzień V
Dzień VI
Dzień VII
Dzień I
Śniadanie

Kasza jaglana z kurkumą i curry na słodko

Obiad

Wegetariańskie curry z batatami i jaglanką

Kolacja

Wegetariański smalec z fasoli

Dzień II

Śniadanie

Kasza-jaglana-z-bakaliami-i-anansemKasza jaglana z bakaliami i ananasem

Obiad

Kasza jaglana ze szpinakiem i czosnkiem

Kolacja

Sałatka z pieczoną marchewką, burakiem i grejpfrutem w sosie balsamicznym
Dzień III

Śniadanie

Deser z kaszy jaglanej, mango i orzechów nerkowca

Obiad

Quinoa i jarmuż w asyście czosnku

Kolacja

Cieciorka z migdałami i granatem na słodko
Dzień IV

Śniadanie

Pudding jaglany z karobem i ananasem

Obiad

Pieczony łosoś w marynacie imbirowej z kalafiorem

Kolacja

Zupa krem z ciecierzycy
Dzień V

Śniadanie

Raffaelo jaglane

Obiad

Kasza gryczana z warzywami i prażonym słonecznikiem

Kolacja

Świeże warzywa z indykiem cayenne
Dzień VI

Śniadanie

Kasza jaglana z musem z mango

Obiad

Soczewica-kokos-curry

Kolacja

Zupa z ciecierzycy i rzepy
Dzień VII

Śniadanie

Kasza jaglana z bananem i masłem kokosowym

Obiad

Kasza jaglana z pesto z rukoli

Kolacja

Zapiekanka z soczewicą

Jaglane oczyszczenie w formacie PDF

POBIERZ

Podobne artykuły

Co pijemy a czego pijemy jaglanego oczyszczania

Samopoczucie na Jaglanym oczyszczaniu

Tagi:

detoks, Jaglane oczyszczanie

Udostępnij:

Podobne artykuły

Co pijemy, a czego nie pijemy podczas Jaglanego oczyszczania

16 maja 2016Magdalena Piotrowska

Samopoczucie na Jaglanym oczyszczaniu

17 maja 2016Magdalena Piotrowska

Komentarze: 2. Dodaj nowy

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze wpisy

  • Ile jest coca-coli w jogurtach

    3 maja 2016

  • Jaglane oczyszczanie 7 dni

    19 kwietnia 2016

Najnowsze przepisy

Pudding jaglany z dynią Śniadanie / Szybkie i proste
Sałatka z quinoa, grillowanymi warzywami i granatem Obiad / Sałatka
Sałatka z burakami i śledziem Obiad / Sałatka
Hiszpański gulasz warzywny Obiad / Sos

Nadchodzące

Brak warsztatów

Archiwum

  • Warsztaty kulinarne z firmą Miele
  • Motywacja na życie

Kategorie

  • Śniadanie (47)
  • Obiad (37)
  • Kolacja (25)
  • Deser (18)
  • Przekąska (17)
  • Sałatka (16)
  • Dodatki do dań (12)
  • Szybkie i proste (8)
  • Koktajl (7)
  • Zupa (5)
  • Sos (5)
  • Pasta (4)
  • Przystawka (4)
  • Lody (2)
  • Musy (1)

Archiwum

  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016

O mnie

Założyłam ten blog by dzielić się z Wami moją pasją, do zdrowego stylu życia. Kiedyś byłam osobą, która żywiła się fast food-ami na zmianę z papierosami. Pewnego dnia przewartościowałam swój świat i dzisiaj efektem tego jest właśnie ten blog. Chcę zaszczepić w Was wolę walki, motywację i energię do czerpania z życia garściami, których kiedyś sama bardzo potrzebowałam.

Social media

Facebook
Instagram

Najnowsze przepisy

Pudding jaglany z dynią Śniadanie / Szybkie i proste
Sałatka z quinoa, grillowanymi warzywami i granatem Obiad / Sałatka
Sałatka z burakami i śledziem Obiad / Sałatka

Znajdz na stronie

Magdalena Piotrowska

magda@podjadamnazdrowie.pl

+48 505-091-871

Copyright © 2016 gogler.pl
UWAGA! Ta strona używa plików cookies. Akceptuję Czytaj więcej
Polityka plików cookies

Necessary Always Enabled

Non-necessary