Sałatka z pieczoną marchewką, burakiem i grejpfrutem w sosie balsamicznym
Sałatka z pieczoną marchewką, burakiem i grejpfrutem w sosie balsamicznym
Element jaglanego oczyszczania
Kalorie: 204 kcal
Węglowodany: 36,2
Białko: 5,4
Tłuszcz: 3,1
Błonnik: 8
250 g świeża marchew
3 g imbir
200 g buraczki
5 g oliwa z oliwek
200 g mieszane sałaty
150 g grejpfrutem (pół grejpfruta)
Sos: 2 łyżki syrop daktylowy (10g)
2 łyżki ocet balsamiczny (10g)
sól
rozmaryn
marchew pokrój w paski, skrop oliwą, startym imbirem i posyp solą morską, wymieszaj całość
marchew wstaw do piekarnika, piecz w temp. 180 stopni, aż zmięknie, ale będzie wciąż chrupiąca
buraczki pokrój w kostkę, posyp solą, rozmarynem, skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 1 godzinę
grejpfrutem najlepiej obrać go z tej białej skórki i podzielić na kawałeczki
całość ułożyć na mieszance sałat: rukola, masłowa, lodowa etc.
polać sosem (jak ktoś ma ochotę, to sos można podgrzać na patelni, lekko odparować zrobi się gęsty, i smakuje jeszcze lepiej, ale będzie go wtedy mniej