Quinoa i jarmuż w asyście czosnku
Quinoa i jarmuż w asyście czosnku
Element jaglanego oczyszczania
Kalorie: 520 kcal
Węglowodany: 49,7
Białka: 16,2
Tłuszcz: 29,1
Błonnik: 10,1
120 g Quinoa (komosa ryżowa)
1/2 soku z 1 cytryny
8 g olej kokosowy
100 g cebula
100 g jarmuż
100 g szpinak
60 g awokado
Pesto
30 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni lub w piekarniku
sok z 1 cytryny
15 g mieszanki ziół (oregano, bazylia, tymianek)
15 ml oliwa z oliwek 1 łyżeczka tahini 1/2 ząbka czosnku
pieprz, sól do smaku
zblenduj orzechy na miazgę
dorzuć pozostałe składniki na pesto zblenduj i odstaw
rozgrzej olej na patelni podsmaż cebulę przez kilka minut
dorzuć jarmuż, szpinak i smaż kolejne 5 minut
ugotuj quinoa w proporcji 1:2 wody, skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz
rozłóż quinoa na 2 talerze, dorzuć awokado i polej sprawiedliwie 🙂 pesto