Kasza gryczana z warzywami i prażonym słonecznikiem
Kasza gryczana z warzywami i prażonym słonecznikiem
Element jaglanego oczyszczania
Kalorie: 417 kcal
Węglowodany: 67
Białko: 14
Tłuszcz: 12
Błonnik: 8
140 g kasza gryczana
20 g słonecznik uprażony na suchej patelni
100 g marchew
150 g cebula
10 g oliwa z oliwek
400 g cukinia
sól morska gruboziarnista
świeżo mielony pieprz
kaszę gryczaną gotujemy w wodzie w proporcji 1:2 (kasza:woda), dodajemy kilka kropli oleju koksowego lub oliwy i szczypta soli
na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy aż cebula zmięknie (uwaga, żeby nie przypalić cebuli, bo całość będzie gorzka)
dodajemy startą na grubej tarce marchew i podsmażamy do miękkości, gdyby było za mało tłuszczu możemy co jakiś czas dolać łyżeczkę wody
całość mieszamy z kaszą gryczaną
cukinię pieczemy na grillu elektrycznym lub na patelni, lekko muśniętej oliwą
cukinie układamy w asyście kaszy gryczanej
Porady
1. Cukinia może być gorzka, aby tego uniknąć, przed grillowaniem, odcinamy „dupkę” cukinii, posypujemy solą morską i czekamy około 20 minut. Następnie dokładnie, każdy krażek wycieramy ręcznikiem papierowym
1 komentarz. Dodaj nowy