Pieczony łosoś w marynacie imbirowej z kalafiorem

Pieczony łosoś w marynacie imbirowej z kalafiorem
Element jaglanego oczyszczania
Kalorie: 418 kcal
Węglowodany: 32
Białko: 37
Tłuszcz: 20
Błonnik: 12
240 g łosoś płat ze skóra
80 g cebula
15 g syrop daktylowy
1/2 Szt. czosnek
1 łyżeczka imbir
3 łyżki ocet balsamiczny
2 łyżki świeżo wyciskany sok z cytryny
1000 g kalafior (2 małe główki)
10 g olej kokosowy
szczypta kurkumy
szczypta mielonego kminu
szczypta cynamonu
szczypta pieprzy cayenne
oddzielić skórę od łososia
dokładnie wymieszać syrop daktylowy, sok z cytryny, ocet balsamiczny, starty imbir i rozgnieciony czosnek
gotować przez 1 minuty i wystudzić
oddzielić połowę marynaty, łososia marynować przez ok. 30 minut, owinąć papierem do pieczenia, a następnie folia aluminiowa i piec w piekarniku 20 minut, w temp. 180st. C
pozostała część marynaty gotować, aż zgęstnieje i polać upieczonego łososia tuż przed podaniem
kalafior ugotować na parze lub w garnku z osolona woda, a następnie dobrze osusz kalafior papierowym ręcznikiem z resztek wilgoci
obtocz kalafior w oleju kokosowym wraz z przyprawami i wstaw do piekarnika na 10 minut
w miseczce wymieszaj olej kokosowy z przyprawami, a następnie nasmaruj tym ugotowany kalafior i wstaw do piekarnika
Porady
1. Szczególnie w czasie detoksu, nie powinno się używać foli aluminiowej, stad najpierw owijamy papierem, a dopiero folia, w ten sposób toksyny nie przedostaną się do ryby.