Hiszpański gulasz warzywny

Hiszpański gulasz warzywny
Wygląda raczej mało apetycznie, a przynajmniej bardzo zwykle, a jest naprawdę wyborny. Może być podawane jako całe danie z makaronem lub innym węglowodanem lub np. jako sos do mięsa.
Wartość odżywcza:
(1 porcja)
Kaloryczność: 128 kcal
Węglowodany: 21 g
Białko: 5 g
Tłuszcz: 4 g
Błonnik: 4 g
Ilość porcji:
3
Czas przygotowania:
20 minut
Składniki:
- 150 g papryka czerwona
- 150 g papryka zielona
- 10 g olej kokosowy
- 550 g cukinia (1,5 średniej)
- 100 g cebula (1 średnia)
- 350 g passata pomidorowa
- 1 łyżeczka soli
- szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- paprykę, cebulę pokrój w kostkę
- cukinię pokrój w w talarki, a następnie w kostkę
- do naczynia dodaj olej kokosowy, warzywa i dusić 15 minut
- dodać pomidory, sól i pieprz, dusić 20 minut
- podawać na ciepło z wybranymi dodatkami: kasza jaglana, makaron lub mięso