Sałatka z bobem i quinoa
Sałatka z bobem i quinoa
Genialne połączenie, samo zdrowie
Wartość odżywcza:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania:
45 minut
Składniki:
- 120 g sucha quinoa
- 100 g bób (można zastąpić np. białą fasolą)
- 20 g suszone pomidory w oliwie
- 20 oliwki kalamata (odkryłam je niedawno są nieziemsko pyszne, więc polecam były kiedyś w Biedronce w ofercie, ale możecie dać również zwykłe czarne)
- 100 g cebula czerwona
- 3 g masło klarowane
- 15 pistacje
sos:
- 10 g oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- starta skórka z cytryny
- świeża mięta
Przygotowanie:
- bób ugotować z solą i ząbkiem czosnku. Zalać zimną wodą i obrać.
- na patelni podsmażyć na oliwie z oliwek 1/2 cebuli czerwonej, pomidory suszone, oliwki, bób, pistacje.
- ugotować quinoa w proporcji 1/2 quinoa/wody (na 120 g quinoa wlać 240 g wody)
- odstawić wszystko, aż wystygnie
- przygotować sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny, ząbek świeżego czosnku, starta skórka z cytryny i świeża mięta
- wymieszać wszystkie składniki i polać sosem
7 comments. Dodaj nowy