
Jedząc szparagi, dostarczysz sobie porcję potasu, będącego jednym z najważniejszych elektrolitów (które zwykle pochłaniasz z izotoników). Pędy te są także źródłem związków przeciwzapalnych i przeciwutleniaczy, jak saponiny (obniżające cholesterol, a podnoszące odporność) i glutation (zwiększa metabolizm tłuszczu, a zmniejsza zmęczenie mięśni. Zawierają też białko i zgrany duet żelaza z wit. C. To prawdziwa skarbnica antyoksydantów, zawiera m.in. karoten, luteinę, zeaksantynę, wit. C i E.
Pół pęczka zaspokoi ponad 100% dziennego zapotrzebowania na wit. K, która wzmocni przeciażone kości, i ułatwia krzepliwość krwi, a więc zapobiega powstawaniu siniaków. Zapewni 65% dziennej dawki kwasu foliowego, pomagającego transportować tlen do pracujących mięśni.
Komentarze: 2. Dodaj nowy