Sałatka z quinoa, grillowanymi warzywami i granatem

Sałatka z quinoa, grillowanymi warzywami i granatem
Bogata w błonnik, bardzo zdrowa i pożywna sałatka, a przy tym naprawdę konkretna porcja.
Wartość odżywcza:
1 porcja
Kaloryczność: 575 kcal
Węglowodany: 85 g
Białko: 19 g
Tłuszcz: 23 g
Błonnik: 9 g
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania:
15 minut + pieczenie warzyw
Składniki:
- 140 g seler
- 100 g marchew
- 100 g brukselka
- 150 g dynia
- 10 g płatki migdałów
- 50 g pestek granatu
- 2 g masło klarowane
- 10 g sok z cytryny
- 5 g oleju kokosowego
- 150 g quinoa gotowana ( ok. 65 g suchej kaszy)
- garstka drobno posiekanej świeżej mięty
- garść rukoli
- 5 g oliwa z oliwek ( 1 łyżeczka do herbaty)
- przyprawa wędzona papryka (opcjonalnie)
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
- marchew, seler, brukselkę zapiecz w piekarniku, aż warzywa zmiękną z dodatkiem oleju kokosowego
- dynię posmaruj masłem klarowanym, posyp odrobiną papryki wędzonej i solą, upiecz w piekarniku 180 st C. około 45 minut do miękkości (możesz zrobić wszystkie warzywa na raz, ale
- quinoa ugotuj w proporcji 1:2 (quinoa:woda)
- całość wymieszaj dodaj granat i płatki migdałów
- polej oliwą, sokiem z cytryny i posyp świeżo posiekaną miętą
- podawaj na wianuszku rukoli