505-091-871
magda@podjadamnazdrowie.pl
Facebook
Instagram
Podjadam na zdrowie
  • Strona główna
  • O mnie
    • Rekomendacje
  • Warsztaty
  • Blog
    • Porada tygodnia
    • Plan diety
    • Co, na co, od natury
    • Motywacja
    • Testy produktów
    • Czym zastąpić?
  • Przepisy
  • Kontakt

Blog

Home Blog

Jak PIĆ, żeby nie PRZYTYĆ…

17 lipca 2016Porada tygodniaalkoholMagdalena Piotrowska

… i dlaczego nie wliczamy kalorii z alkoholu do dziennego bilansu kaloryczności? Pewnie nie raz zastanawialiście się, ile jest PRAWDY, a ile MITÓW w kaloryczności alkoholu i jego negatywnym wpływie na nasze smukłe ciało. Otóż ja również miałam takie rozterki, szczególnie ostatnio, kiedy po warsztatach postanowiłam przygotować potrawy z użyciem alkoholu. Na co dzień stronię…

Curry

10 lipca 2016Co, na co, od naturyanemia, wątrobaMagdalena Piotrowska

Jeżeli  cierpisz  na anemię – zjadaj  2 liście curry codziennie  rano na pusty  żołądek.  Pomoże utrzymać odpowiedni poziom  żelaza ale sprawi, że będziesz  wstawał silniejszy Liście curry skutecznie  chronią wątrobę  przed stresem ojsydacyjnym, który często je dotyka gdy jest przyjmowane dużo rtęci np. z ryb czy alkoholu.

Szparagi

10 lipca 2016Co, na co, od naturycholesterol, jędrność skóry, mięśnie, siniaki, zmarszczkiMagdalena Piotrowska

Jedząc szparagi, dostarczysz sobie porcję potasu, będącego jednym z najważniejszych elektrolitów (które zwykle pochłaniasz z izotoników). Pędy te są także źródłem związków przeciwzapalnych i przeciwutleniaczy, jak saponiny (obniżające cholesterol, a podnoszące odporność) i glutation (zwiększa metabolizm tłuszczu, a zmniejsza zmęczenie mięśni. Zawierają też białko i zgrany duet żelaza z wit. C.  To prawdziwa skarbnica antyoksydantów,…

sos balsamiczny

25 czerwca 2016Czym zastąpić?sos balsamicznyMagdalena Piotrowska

Sos balsamiczny, który tak pięknie dekoruje nam sałatki, wygląda jak gęsta czekolada i jest słodziutki,  ma niestety w sobie sporo chemii, dlatego polecam autorski pomysł, na zastąpienie sosu balsamicznego syrop daktylowy ( gęsty i ma kolor balsamico) połącz z octem winnym (sugerowany) lub cytryną gęsty, kolor idealny, a przy tym bez chemii

jajka

25 czerwca 2016Czym zastąpić?jajkoMagdalena Piotrowska

Zmielone ziarna czarnuszki zmieszane z wodą dają kleistą substancję, którą można zastąpić jajka w potrawach wegańskich, czy daniach dla alergików.

parmezan

25 czerwca 2016Czym zastąpić?parmezanMagdalena Piotrowska

Jeżeli chcesz przybliżyć smak makaronu z cukinii do tradycyjnego spaghetti posyp wszystko zmiksowanymi na drobno orzechami makadamia. Dzięki temu uzyskasz posmak zbliżony do parmezanu.

żelatyna

25 czerwca 2016Czym zastąpić?agar-agar, żelatynaMagdalena Piotrowska

Żelatyna (to produkt pochodzenia zwierzęcego) – zamiast tego użyj agar-agar (proszek z alg morskich – rozpuszcza się go w zimnym płynie, podgrzewa do 60-80 stopni i studzi) środek wiążący pochodzenia roślinnego z mąki z ziaren chleba świętojańskiego (dostępny w sklepach ze zdrową żywnością).    

panierka (bułka tarta w kotletach mielonych)

25 czerwca 2016Czym zastąpić?bułka tarta, panierkaMagdalena Piotrowska

Błagam nie używajcie bułki tartej (zalicza się ją do grupy węglowodanowej) a panieruje się nią zwykle mięso, rybę itd. czyli białko. Węglowodany i białko trawią 2 różne enzymy, co powoduje, że organizm nie jest w stanie jednocześnie trawić i jedno i drugie, w konsekwencji dużo jedzenia nie zostaje całkowicie strawiona, a więc zalega i gnije…

Orzechy brazylijskie, selen

20 maja 2016Bez kategorii, Co, na co, od naturygrypa, opryszczka, przeziębieniegogler

Gwiazda wśród orzechów, zawierają potężne dawki selenu, a to właśnie ten pierwiastek odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Wystarczy jeden orzech dziennie, aby zapewnić sobie wystarczającą dawkę selenu. Produkty bogate w selen to ponadto: łosoś, jaja kurze całe, kasza gryczana, wątróbka, ryby, skorupiaki, czerwone mięso (baranina, wołowina, dziczyzna, mięso strusia), podroby, pieczywo pełnoziarniste, ryż…

Awokado

20 maja 2016Co, na co, od naturyAlzheimer, bezpłodność, ciąża, miażdżyca, mózg, naczynia krwionośnegogler

Źródło  witaminy E – antyoksydant neutralizuje wolne rodniki. Wzmacnia  ścianki naczyń  krwionośnych Regularne  spożywanie  wspomaga pracę mózgu, wysoki potas poprawia procesy myślowe Spowalnia  naturalny proces utraty  pamięci  ale też niweluje zaniki  świadomości  u osób chorych  na Alzheimera. Kobiety w ciąży powinny jeść, bo Obniża  ryzyko  wad wrodzonych u niemowląt.  Ze względu  na  kwas foliowy. Niezbędne…

Nawigacja po wpisach

1 2 >

Najnowsze wpisy

  • Ile jest coca-coli w jogurtach

    3 maja 2016

  • Jaglane oczyszczanie 7 dni

    19 kwietnia 2016

Najnowsze przepisy

Pudding jaglany z dynią Śniadanie / Szybkie i proste
Sałatka z quinoa, grillowanymi warzywami i granatem Obiad / Sałatka
Sałatka z burakami i śledziem Obiad / Sałatka
Hiszpański gulasz warzywny Obiad / Sos

Nadchodzące

Brak warsztatów

Archiwum

  • Warsztaty kulinarne z firmą Miele
  • Motywacja na życie

Kategorie

  • Śniadanie (47)
  • Obiad (37)
  • Kolacja (25)
  • Deser (18)
  • Przekąska (17)
  • Sałatka (16)
  • Dodatki do dań (12)
  • Szybkie i proste (8)
  • Koktajl (7)
  • Zupa (5)
  • Sos (5)
  • Pasta (4)
  • Przystawka (4)
  • Lody (2)
  • Musy (1)

Archiwum

  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016

O mnie

Założyłam ten blog by dzielić się z Wami moją pasją, do zdrowego stylu życia. Kiedyś byłam osobą, która żywiła się fast food-ami na zmianę z papierosami. Pewnego dnia przewartościowałam swój świat i dzisiaj efektem tego jest właśnie ten blog. Chcę zaszczepić w Was wolę walki, motywację i energię do czerpania z życia garściami, których kiedyś sama bardzo potrzebowałam.

Social media

Facebook
Instagram

Najnowsze przepisy

Pudding jaglany z dynią Śniadanie / Szybkie i proste
Sałatka z quinoa, grillowanymi warzywami i granatem Obiad / Sałatka
Sałatka z burakami i śledziem Obiad / Sałatka

Znajdz na stronie

Magdalena Piotrowska

magda@podjadamnazdrowie.pl

+48 505-091-871

Copyright © 2016 gogler.pl
UWAGA! Ta strona używa plików cookies. Akceptuję Czytaj więcej
Polityka plików cookies

Necessary Always Enabled

Non-necessary