Kasza jaglana z masłem orzechowym i figami
Kasza jaglana z masłem orzechowym i figami
Propozycja na śniadanie z książki Chodakowskiej – pyszna
Kaloryczność dla 1 porcji – 380 kcal
węglowodany: 69,4 g
białko: 9,5 g
tłuszcz: 7,1 g
błonnik: 5 g
90 g kasza jaglana
50 ml mleko kozie (może być zwykłe, ale ja nie używam)
20 g masła orzechowego (zrobionego samodzielnie w domu)
2 figi
180g banan
6 g miodu
Do ugotowanej kaszy dodajemy kozie mleko i delikatnie podgrzewamy wraz z figami.
Ciepłą kaszę mieszamy z masłem orzechowym i miodem, dodajemy banana i posypujemy pokruszonymi orzechami ziemnymi.
Porady
Generalnie orzeszków ziemnych nie polecam, zbyt często, ale domowe masło orzechowe (zero konserwantów, same orzeszki) jest tak obłędne, że czasem można zgrzeszyć, tym bardziej, że dobrze jest dostarczać organizmowi od czasu do czasu jakieś „nowości” żywieniowe.