Owsianka z borówkami i słonymi bakaliami
Owsianka z borówkami i słonymi bakaliami
Odkryłam doskonałe połączenie płatków owsianych gotowanych na słodkim mleczku kokosowym ze słonymi dodatkami. Nie od dziś wiadomo, że sól wyciąga słodycz potraw.
Wartość odżywcza:
Wartość odżywcza: (1 porcja)
Kaloryczność: 493 kcal
Węglowodany: 50 g
Białko: 14 g
Tłuszcz: 26 g
Błonnik: 8 g
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania:
12 minut
Składniki:
- 50 g płatki owsiane
- 30 ml mleczko kokosowe
- 60 ml woda kokosowa
- 2 g oleju kokosowego
- 15 g migdały
- 7 g pestki dyni
- 7 g słonecznik
- 100 g borówki (borówki możesz zastąpić innymi owocami, raczej słodkimi: jeżyny, maliny, żurawina suszona etc.)
- sól himalajska
Przygotowanie:
- płatki owsiane ugotuj z mlekiem kokosowym i wodą kokosową, ja lubię nieco bardziej wodnistą, jeśli wolisz gęstą owsiankę,wlej mniej płynów lub po prostu dłużej gotuj do wyparowania wody
- na patelnie wrzuć olej kokosowy i wsyp bakalie oraz sól himalajską, olej jest po to, aby sól ładnie przylgnęła do nasion
- całość posyp słonymi bakaliami i słodkimi borówkami
Tagi:
borówki, migdały, mleczko kokosowe, owsianka, pestki dyni, słonecznik, woda kokosowa