Zupa krem z batatów i pomarańczy

Zupa krem z batatów i pomarańczy
Kaloryczność: 258 kcal
Węglowodany: 44 g
Białko: 4 g
Tłuszcz: 8 g
Błonnik: 2 g
15 g imbiru
120 g pora (tylko białe części)
15 g masło klarowane
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego (domowego) lub 1 kostka bulionu warzywnego, ale oczywiście odradzam korzystanie z sztucznych przypraw
300 g batatów
400g wody
100 g soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
1/3 łyżeczki soli (można dosolić wg uznania)
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 szczypty pieprzu
pestki dyni do dekoracji
Blenderem rozdrobnić imbir, dodać rozdrobnionego pora, dodać masło i dusić na patelni lub w rondelku, około 5 minut, na wolnym ogniu tak aby się nie przypaliło.
Dodać cynamon, bataty pokrojone w kostkę, koncentrat bulionu warzywnego i wodę, gotować na wolnym ogniu 20 minut, aż bataty będą miękkie.
Dodać sok z pomarańczy, sól, pieprz i zmiksować blenderem na gładką masę, w zależności od gęstości można dolać przegotowanej wody.
Porady
Zupa jest przepyszna, rozgrzewająca i można się 1 porcją naprawdę najeść, a bilans kaloryczny wyjątkowo niski, zaledwie 258 kcal.