Sałatka z orzechami, gruszką, serem korycińskim i dressing sezamowo-estragonowy
Sałatka z orzechami, gruszką, serem korycińskim i dressing sezamowo-estragonowy
Niby zwykła sałatka z orzechami, gruszką i serem, a dressing sezamowo-estragonowy dopełnił zadania i zmienił jej „zwykłe” oblicze –> mega polecam
Wartość odżywcza:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania:
15 minut
Składniki:
Sałatka:
- 150 g sałata lodowa
- 100 g pomidorki koktajlowe
- 15 g orzechy włoskie (uprażone na suchej patelni)
- 60 g gruszka
- ser do wyboru, taki który da się pokruszyć (feta, bułgarski, owczy, u mnie ser koryciński)
Dressing:
- 15 g olej z prażonych nasion sezamu
- 1 ząbek czosnku
- 5 musztarda francuska (wysokiej jakości)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 g suszony estragon
Przygotowanie:
- orzechy upraż na suchej patelni
- ułóż warstwami warzywa, posyp orzeszkami i serem
- czosnek rozgnieć i połącz ze wszystkimi składniki na dressing
- polej sałatkę dressingiem
Tagi:
czosnek, gruszka, kozi ser, olej sezamowy, orzech włoski, pomidorki koktajlowe, sałata lodowa