Pilaw z selerem naciowym i morelami

Pilaw z selerem naciowym i morelami
Element jaglanego oczyszczania
Kaloryczność: 485 kcal
Węglowodany: 93 g
Białko: 10 g
Tłuszcz: 8 g
Błonnik: 9 g
145 g ryż basmati razowy (wymiennie może być jaśminowy lub brązowy), jeśli ma to być element jaglanego oczyszczania to ryż musi być: brązowy, czrany lub czerwony – zakazany jest biały!
150 g cebula
300 g seler naciowy
50 g morele suszone ( teraz są świeże, będą cuuudowne tutaj, 150 g będzie ok)
20 g rodzynki
15 ml olej z pestek winogron
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu
morele zalej wrzątkiem na 2 godziny, jeśli masz świeże, to tego nie robimy
cebulę posiekaj i podpiecz 2 minuty na oleju
seler naciowy pokrój na małe kawałki i podpiecz kolejne 2 minuty, na wolnym ogniu stale mieszając
dodaj ryż, wodę i przyprawy, gotować całość 15 minut, aż ryż będzie miękki, ale nierozgotowany
morele pokroić w paski, dodać wraz z rodzynkami i podgrzewać 3 minuty
Porady
W przypadku ryżu brązowego czas gotowania może się wydłużyć, należy sprawdzić czy ryż jest miękki i od tego uzależnić czas gotowania.
Tagi:
cebula, morele suszone, rodzynki, ryż basmati razowy, seler naciowy