Kokosowe zielone warzywa
Kokosowe zielone warzywa
To nietypowe podejście do roszponki, gdyby nie to że miał być szpinak, ale mi się skończył, nigdy bym na to nie wpadła, a jest pysznie. Potrawa jest idealna na przystawkę lub jako dodatek np. do ryby typu dorsz.
Wartość odżywcza:
1 porcja
Kaloryczność: 196 kcal
Węglowodany: 10 g
Białko: 4 g
Tłuszcz: 14 g
Błonnik: 2 g
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania:
15 minut
Składniki:
- 100 g zielone warzywa: szpinak lub może być roszponka
- 50 g cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 g olej kokosowy
- 50 g mleczko kokosowe (gęściejsza część)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- pestki dyni
Przygotowanie:
- rozgrzej olej w garnku, dodaj cebulę, sól i pokrojony czosnek –> patrz porada
- zredukuj ogień i podpiecz całość na wolnym ogniu, aż czosnek zbrązowieje, a cebulka będzie miękka
- dodaj (szpinak) roszponkę, mleczko kokosowe i świeżo zmielony pieprz, potrzymaj na ogniu maksymalnie do 1 minuty, tak aby roszponka się nie rozpadła, a mleczko zdążyło zagrzać. W przypadku szpinaku może być do 2 minut.
- i gotowe, dopraw do smaku solą, posyp świeżo mielonym pieprzem i pestkami dyni
Porady
Czosnek, warto przed pokrojeniem zmiażdżyć i zostawić na około 10 minut. Miażdżenie powoduje przekształcenie związków siarki, w bardzo korzystną dla organizmu allicynę, która działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.