Czerwony ryż kokosowy z pieczonymi bananami

Czerwony ryż kokosowy z pieczonymi bananami
Element jaglanego oczyszczania
Wartość odżywcza:
(1 porcja)
Kaloryczność: 434 kcal
Węglowodany: 71 g
Białko: 8 g
Tłuszcz: 14 g
Błonnik: 4 g
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania:
Składniki:
- 120 g czerwony ryż długoziarnisty (może być czarny lub brązowy)
- 80 g mleczko kokosowe
- 20 g płatki migdałów
- 200 g banan
- kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon
- sok z limonki
- 10 g erytrol
Przygotowanie:
- ryż ugotuj w wodzie, a następnbie kiedy będzie już miękki, dodaj mleczko kokosowe i gotuj jeszcze kilka chwil, do wchłonięcia (możesz dzień wcześniej jeśli wiesz, że rano nie zdążysz)
- banany przekrój wzdłuż, polej olejem kokosowym, skrop sokiem z limonki, posyp kurkumą, maleńką szczyptą gałki muszkatołowej i cynamonem najlepiej cejlońskim, całość posyp erytrolem lub innym naturalnym słodzikiem
- wstaw do piekarnika na 180 st. C na około 10-15 minut, aż zbrązowieją
- banany pokrój w kosteczkę układaj warstwami
- całość posyp płatkami migdałów